“Trakya’nın Toprağı, Suyu Bu Ülkenin Sigortasıdır”
“Trakya’nın Toprağı, Suyu Bu Ülkenin Sigortasıdır”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Trakya bölgesindeki tarımsal üretim yapılabilecek arazilerin korunması gerektiğini söyleyerek; “Trakya’nın toprakları da, suyu da, bütün her şeyi bu ülkenin sigortasıdır” dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Trakya bölgesindeki tarımsal üretim yapılabilecek birinci, ikinci ve üçüncü sınıf arazilerin korunması gerektiğini söyledi.
Tolunay, Edirne’de katıldığı “Trakya ve Nükleer Santral” konulu panelde, Trakya’nın ekolojisi ve sorunları ile ilgili açıklama yaptı. Tolunay, iklim değişikliğiyle birlikte bölgedeki tarımsal üretimin çok daha önemli olduğuna dikkat çekerken; özellikle son yıllarda artan sanayileşme sonucu tarımın geri planda kaldığını ifade etti. Tolunay, Trakya bölgesindeki tarım alanları ve su kaynaklarının korunması gerektiğini vurguladı.
“TRAKYA’NIN GENİŞ TARIM ALANLARINA SAHİP OLMASI ÖNEMLİDİR”
Trakya’nın yüzde 74’ü’nün, tarıma uygunluk açısından birinci, ikinci, üçüncü sınıf arazi olarak adlandırılan düz ve tamamen tarıma çok uygun alanlardan oluştuğunu söyleyen Tolunay; “Her geçen gün iklim değişikliğinin etkilerini hissederken, Trakya’nın bu kadar geniş tarım alanlarına sahip olması son derece önemlidir. Trakya’daki tarım ile Konya’daki tarım birbirinden farklıdır. Konya’da da buğday yetiştiriliyor ama Trakya’yı tercih ederim. Çünkü biz, son birkaç yıla kadar ayçiçeği ve buğdayı sulamadan yetiştirirdik. Şimdi de yapıyoruz ama son dönemde ayçiçeğinde ciddi sorunlar oldu. Belki sulamak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.
“SANAYİLEŞMEYE ÖNCELİK VERİLDİ”
Tolunay, iklim değişikliğinde sadece yağmur suyu ile ürün yetiştirmenin de son derece önemli olduğunu belirterek; “Ülkenin bekasından bahsediyorsak en önemli şey gıda ve sudur. Trakya’da sadece yağmur suyuyla tarımsal ürün yetiştirebilmesi son derece önemlidir. Ama maalesef son dönemlerde tarım geri planda kaldı, tamamen sanayileşmeye öncelik verildi. Resmi rakamlara baktığımızda, doğal alanlarda azalma olduğunu görüyoruz” dedi.
“ÜLKENİN GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”
Trakya’da üretilen tarım ürünlerine dikkat çeken Tolunay; “Trakya deyince aklımıza gündöndü gelir. Zaman zaman üretim rakamları değişse de son birkaç yıldır ülkede yağ sorunu bile yaşar olduk. İthal eder duruma geldik. Halbuki Trakya’ya gözümüz gibi baksaydık, tarım alanlarını korusaydık bunlarla karşılaşmayacaktık. Özellikle Enez taraflarında yapılan çeltik son derece önemlidir. Buğday da çok önemlidir. Kanola çok önemli olmaya başladı. Trakya’daki tarım alanlarının korunması, ülkenin gıda güvenliği açısından son derece önemlidir” sözlerine yer verdi.
“ERGENE OVASI KORUNMALIDIR”
Tolunay, Ergene ovasının korunması gerektiğini vurgularken; “Ova GAP’tan daha önemli. Ovadaki tarım alanları korunmalı. Su kirliliği acilen önlenmeli. Yer altı su kaynakları korunmalı. Tarım alanları, ekolojik yaklaşımla toplulaştırılmalı. Çiftçi eğitilmeli. Tarım alanlarının kaybına neden olan teşviklerden vazgeçilmeli. Uzun vadeli baktığımızda, Trakya’nın tarım alanlarının korunması, ülkenin daha fazla hayrınadır. Trakya’nın toprakları da, suyu da, bütün her şeyi bu ülkenin sigortasıdır” diye konuştu.
Batıekspres
- Hindistan Pakistan Gerilimi Tırmanırken Türkiye’den Kritik Hamle! - Nisan 30, 2025
- Yaşlı Amcanın Vali’den Hastane Randevusu Talebi - Nisan 30, 2025
- Edirne’de Kayıp Münise’den Sevindiren Haber - Nisan 30, 2025