Reşat Nuri Erol Yazdı: AKEVLER KOOPERATİFİ / İsmail Hakkı Satoğlu-3

AKEVLER KOOPERATİFİ / İsmail Hakkı Satoğlu-3
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam…
Bir ses geldi «Yeşilyurt ve Akevler» / Neresinde İzmir’in hem, bu yerler? / Semti nedir, mevkiine ne derler? / Yazınız da buraları bilelim…
Yeşilyurt aslında bir gecekondu / İken; şimdi güzel bir ilçe oldu. / Apartman binalar her taraf doldu, / Gezip görüp yurdumuzu bilelim.
Yeşilyurt İzmir’e -beş kilometre- / Akevler de Yeşilyurt’un garbinde, / Muttasıldır arasında yok sütre, / Ağaçlı bir yere kondu Akevler.
Akıntı var garbe doğru sahada, / Ada gibi belen yapmış arada, / Meyiller bol, ağaçlar çok burada. / Yeşil, renkli yere kondu Akevler.
Bloklar güneyi yüksek tepede / Yatıyor burada Mızraklı Dede / Meşru itikatla kim dua ede / Pek de namlı yere kondu Akevler.
Meşhur olan Karafatma dağları / Bunun doğusunda Karabağları / Çeşitli ağaçlar, zeytin yağları / Bir zülâli yere kondu Akevler.
Sıra dağlar bir hilal şeklin almış / Etek, sırt, baş, kubbe kubbe donanmış / Dokuz tepe belli başlı nâm almış / Bol ağaçlı yere kondu Akevler.
Söyleyim bu dokuz tepe nerede / Manzarası ileride geride / Akevleri kuşatır perde perde / Bu tepeler ortasında Akevler.
Kavsin ucundan gir ve şarktan başla / Yüksek sırtlarında görürsün yayla / Kavsi in hayalle körfez aşağa / Üç yönünden kuşatılmış Akevler.
Kavs ucunda (Göztepe) aralıklı/ (Hastahane), (Yeşilyurt) (Mızraklı) / (Uzundere), (Eski İzmir), (Radarlı) / (Çatalkaya), (Poligon) da pek şanlı / Onları bâlâda görür Akevler.
Akevler şarkında Yeşilyurt merkez / Yayla havasına koşuyor herkes / Ne latif yayladır gel de gör bir kez / Manzaralı yere kondu Akevler.
Yeşilyurt deresi sathi maili / Üstünde kurulmuş evler, şağılî / Hep hoş insanlardır medha naili / Pür safalı yere kondu Akevler.
Akevleri yeşil sırtlar kuşatmış / Kavisvari sıra sıra donatmış / Zeytin, yemiş, dut, badem, çam kolatmış / Saf havalı yere kondu Akevler.
Kavsin iki ucu körfezde biter / Tarifler aşikâr sanırım yeter / Kekikleri kokar, kumrular öter / Bir sağrı üstüne kondu Akevler.
Güneş düşer zümrüt gibi yaprağa / Dalga dalga gölge verir toprağa / Tabii manzara bak sola sağa / Bir maâlî yere kondu Akevler.
Altın güneş şarktan doğar bu yere / Az yükselir görür yakut bir dere / Arzu eden gelip sâhayı göre / Zerefşanlı yere kondu Akevler.
Koyun, kuzu, inek, tavuk beslenir / Seherde kuşları öter seslenir / Şairâne bir havadır süslenir / Ruşenalı yere kondu Akevler.
Efendiler, beğler hem ağazade / Alayişten gürültüden âzâde / Ferah verir, sürûr verir nasade / Bir rehalı yere kondu Akevler.
Çamağacı kol uzatmış katlara / Sanki (Selâm, Merhaba) der zatlara / Güya duacılar (mâlik dadlara) / Şen vefalı yere kondu Akevler.
Aydınlık üç, balkon iki cepheli / Kuzey körfez, güney dağlı dereli / Köy, kasaba, seyrek evler, kümeli / Hoş çevreli yere kondu Akevler.
(Devamı var)
***
LÜGATÇE / AÇIKLANAN KELİMELER
Sütre: Perde / Zülâli: Hafif soğuksu.
Şağıl: Bir yerde oturup orayı malik veya kira suretiyle işgal eden.
Kavsvâri: Yaya benzer. / Meâli: Yüce, yüksek. / Zerefşan: Altun gibi ışıklı.
Âlayış: Gösteriş. / Âzâde: Uzak. / Naşâd: Neşesiz. / Reha: Rahat, huzur.
Dâd: Adaletten biraz farklı olup Hakkı müdafa eden ve koruyan.
Kaynak: Reşat Nuri Erol
11.05.2025
06:47

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.