Prof. Dr. Güler; “Kırkpınar Menüsü Çıkarılabilir Mi?”
Prof. Dr. Güler; “Kırkpınar Menüsü Çıkarılabilir Mi?”
Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Gönenç Güler, Edirne’nin tava ciğeri başta olmak üzere gastronomi unsurlarına dikkat çekerek, Kırkpınar Yağlı Güreşleri için öneri yaptı. Güler; “Bir ağa, bir pehlivan nasıl besleniyor? Kırkpınar menüsü çıkarılabilir mi? Biz her yıl gastronomi festivalleri yapıyoruz ama o festivallerdeki hiçbir ürün alanda görünmüyor” dedi.
Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Gönenç Güler, Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ve turizm konusunda sunum yaptı. Edirne’de düzenlenen “Yağlı Güreş ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Gelenekselliğin Korunması ve Sorumluluğu” panelinde konuşan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde turizm alanında yapılabileceklere dikkat çekti.
Dünyadaki turizm potansiyeline dikkat çeken Güler, Türkiye’nin turizm gelirlerini hatırlatarak, Edirne’de de tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde yapılması gerekenler için öneriler sundu. Güler, Edirne tava ciğerinin önemini vurgularken, kentin gastronomik unsurlarının Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nde ön plana çıkarılmasını talep etti. Güler, ayrıca Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne özel hediyelik eşya konusunda da öneri yaptı.
“KIRKPINAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?”
Dünyada 1,5 milyar insanın her şeye rağmen gezdiğini söyleyen Güler; “Turizmin ilişkili olmadığı bir sektör yok. Türkiye’nin ihracat gelirlerinin yüzde 10’u turizm gelirlerindendir. Dünyada turist kabul eden 6’ncı ülkeyiz. Kırkpınar’a bir haftalık gelen kişi, cebine ne koyup gidiyor? Yalnızca hediyelik eşya anlamında değil; deneyim anlamında da aklında nasıl bir hatıra bırakıyor? Kırkpınar için neler yapabiliriz? İnsanlar, festival için bir yerden diğerine gidebiliyor. Japonya’ya kadar sumo güreşlerine gidiyorlar. Kakava’ya bakarsanız; dünyanın neresinde sabahın 5’inde 9/8 oynayan 50 bin kişi var?” ifadelerini kullandı.
“GASTRONOMİ FESTİVALİNDEKİ ÜRÜNLER ALANDA GÖRÜNMÜYOR”
Güler, Edirne tava ciğerinin lider bir ürün olduğunu söylerken; “Tava ciğerimizin kesinlikle lider bir ürün olduğunu düşünüyorum. Ama bir ağa, bir pehlivan nasıl besleniyor? Kırkpınar menüsü çıkarılabilir mi? Biz her yıl gastronomi festivalleri yapıyoruz ama o festivallerdeki hiçbir ürün alanda görünmüyor. Katma değer yaratmak için menü oluşturulabilir mi? Tava ciğerin reytingi çok yüksek, tonlarca satılıyor. Kırmızı dipli mum, aynalı süpürge, altın kemer var. Ama insanlarda hediyelik eşya anlamında Kırkpınar’a yönelik hiçbir şey göremiyorum” dedi.
“KIRKPINAR RİTÜELLERİNDEN WORKSHOP DÜZENLENEBİLİR”
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ndeki ritüellerin workshop olarak düzenlenebileceğini belirten Güler; “Kırkpınar’da ne ritüel varsa workshop yapılabilir. Yöresel lezzetler için her ay bir stratejiyle Osmanlı mutfağından ya da diğer yöresel ürünlerden 1 tanesini sunabilir miyiz? Böyle bir hedefimiz olsun. Destinasyon olsun; yalnızca Selimiye ya da II. Bayezid Külliyesi değil, belki de Lalapaşa da gezilmeli. Dünyada 2-3 yerde bulunan, muhteşem bir yer ama tabii ki ortamı ve alt yapıyı sağlamak koşuluyla olmalı. Sanat ve el sanatları atölyeleri yapılabilir. Kırkpınar ile ilgili yeni bir ürünümüz var mı? Bunu kimler, kime, nasıl yapacak? Bunların hepsinin tek tek aşamalarının yapılması gerekiyor. Uluslararası tanıtım yapalım mı? Kimler gelsin? Bunlardan ne kadar yararlanabiliyoruz ve satış sonrası tespitimiz ne oluyor? Edirne’de etkinlik takvimi maalesef her zaman sorun olmuştur. Dünyada artık festival turisti diye bir şey var. Takvimi alıyor, nerede ne olduğuna bakıyor ve rezerve ediyor. Faaliyetlerin 1 gün değil, belki de 1 yıl önce olması gerekiyor” diye konuştu.
Batıekspres
- Reşat Nuri Erol Yazdı: Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-2 - Mayıs 17, 2025
- Okur Mektupları: Belediye Başkanı Gereğini Yapıp Bu Şahsın Ağalığını İptal Etmelidir! - Mayıs 17, 2025
- M. Ali Abakay Yazdı: Bundan Sonra Ne Olacak? - Mayıs 17, 2025