Ay ve Gürkan’dan “Kırkpınar’ın Yeri Taşınsın” Diyenlere Tepki
Ay ve Gürkan’dan “Kırkpınar’ın Yeri Taşınsın” Diyenlere Tepki
Edirne Belediyesi eski Başkanları İbrahim Ay ve Recep Gürkan, bugün düzenlenen “Yağlı Güreş ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Gelenekselliğin Korunması ve Sorumluluğu” panelinde söz alarak, Sarayiçi mevkiinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin taşınmasını talep edenlere tepki gösterdiler. Ay, taşınmaya çalışılması halinde dozerin önüne Gürkan ile birlikte oturacağını söyledi.
Edirne Belediyesi eski Başkanları İbrahim Ay ve Recep Gürkan, kentte bazı çevreler tarafından zaman zaman dile getirilen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Sarayiçi mevkiinden taşınması konusu ile ilgili açıklama yaptılar.
Ay ve Gürkan, Edirne’de bugün düzenlenen “Yağlı Güreş ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Gelenekselliğin Korunması ve Sorumluluğu” panelinde söz alarak, Sarayiçi mevkiinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin düzenlendiği Er Meydanı’nın geçmişi ve bugünü ile ilgili konuşma yaptılar. İki başkan da tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Sarayiçi’nden taşınamayacağını söyleyerek, taşınması talebine tepki gösterdiler.
“YIKMAYI İSTEYEN VARSA DOZERİN ÖNÜNE OTURURUZ”
Ay, Sarayiçi’nden Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin kaldırılmasını isteyenlerle çok mücadele ettiğini söyleyerek; “Bu iş Akyazı Güreşleri’nden başlar. ‘Trakya’dan pehlivan çıkmıyor. Pehlivan çıkan yerlere aktaralım’ diyenlerle çok mücadele ettim. Fakat Sarayiçi’ndeki pehlivanların rahat güreş yapabilmesi, güreşebilmesi için tesislerin kurulması gerektiğini çok iyi biliyorum. 1950 yılından beri Kırkpınar’ı aralıksız seyrediyorum. Edirne’de belki de benden eski Kırkpınarcı yoktur. Sarayiçi’nde o pehlivanların, Tunca nehrinde peştamallarını gererek yıkandıkları günlere şahit oldum. Bu bakımdan başkanlık dönemimde 1984 yılında ilk defa Kırkpınar’a yönetici olarak başladım. Ekibi topladık, ne yapabileceğimizi düşündük. Bunu yalnızca Edirne Belediyesi olarak yaptık, orada Vali yoktu. Biz, oradaki tribünleri yapma kararı aldık, planını yaptık. Kırkpınar sahasında kaç tane parsel yaptıysak, tribünleri 131 parselin parası kadar yaptık. Oradan parayı aldık, müteahhide verdik. Bir kuruş borçsuz. Ankara’dan bir defaya mahsus 100 bin lira para geldi. Başka para gelmedi. Ama o proje benim dediğim gibi olmadı. Yıkmayı isteyen birisi varsa dozerin önüne ilk önce benimle birlikte Recep başkan oturur” ifadelerini kullandı.
“KIRKPINAR’I SARAYİÇİ’NDEN KALDIRIRSAN UNESCO SENİ ÇIKARIR”
Er Meydanı’nın restore edilmesine ise destek vereceğini söyleyen Ay; “Restorasyonu için varsalar biz de varız. Orası restore edilebilir. Ama oradan kaldırılamaz. Sarayiçi’nden Kırkpınar’ı kaldırırsan UNESCO seni çıkarır. Türkiye başpehlivanı Edirne’den, Kırkpınar’dan çıkar. Şu anda kulağına yağ kaçmamış kişiler Kırkpınar’ı idare ediyor. Bunlar idare edince de Kırkpınar, yağlı minder güreşi oluyor. Önüne gelen kemer veriyor. Altın kemer yalnızca Kırkpınar’da verilir. Kırkpınar Ağası da Türkiye’deki yağlı güreşlerin ağasıdır. Kırkpınar’da derece alan pehlivanlar, Türkiye’de o derecenin birincisidir. Buna çok dikkat etmek lazım. Bu işin patronu Edirne Belediyesi, Kırkpınar Ağası ve yönetmeliktir. Yönetmeliklere uymadıktan sonra yağlı minder güreşi olur” dedi.
“BAŞKANIN GÖREVİ 4 TEMEL DİREĞİ YAŞATMAK”
Gürkan ise tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 4 temel direği olduğunu söyleyerek; “Pehlivanlar, davul zurna, cazgır ve ağa. Belediye Başkanının görevi, bu 4 temel direği ilelebet yaşatmak ve çatlamamalarını sağlamaktır. Herkes elinden gelen bir şeyleri yaptı, bundan sonra da yapılacak. 2014 yılında belediye başkanı olduktan sonra, parlamentodan gelmem nedeniyle dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile bir samimiyetimiz vardı. Kırkpınar’a geldi, ‘Buraya destek vermeyi düşünmüyor musunuz?’ dedik. ‘Yapalım’ dedi. O çalışmalar başladı. Sarayiçi Kırkpınar tribünlerinin renovasyonu, 1-2 taslak, eskiz çalışıldı ve 2017 yılındaki 25 yıl şartlı tahsisimiz ile beraber bir mesafe aldık ama 2018 seçimleri, ardından 2019 yerel seçimleri, ardından çatışmalar derken bir türlü sona erdirilemedi. 2017’de tahsisi yaptıktan sonra 2 yıl boyunca herhangi bir gelişme olmayınca, zaman içerisinde oluşan korozyondan dolayı bir güçlendirme yaptık. Ama beklenti içine girmişseniz, bakanlıkla protokol yapmışsınız, projeler çizilmiş; bu durum sizin mevcut alanınıza bir şeyler yapmanızı da engelliyor. O yüzden bugünlere geldik” sözlerine yer verdi.
“DEFİN İLE İLGİLİ BİR TANE ÖRNEK YOK”
Gürkan, Balkan Savaşları’nda, Sarayiçi’nde askerlerin esir tutulduğunu belirterek; “Ama defin ile ilgili bir tane örnek yok. Türkiye’nin kutuplaşması, Kırkpınar’ın geleneklerinden olan kuzu çevirmenin yanında içki tüketilmesi nedeniyle bazı insanlar rahatsız oluyorlar. Olabilirler, bir şey demiyorum. Ama bu da Kırkpınar’ın bir geleneği; o kuzu çevirme için de oraya gelenler var. Onun da yaşatılması lazım. Geçmişte valilerle çok çatışmalar oldu. Ruhsat problemleri yaratıldı, bunlar iletişimle aşıldı” dedi.
“ATATÜRK’ÜN EDİRNELİLERE ARMAĞANIDIR”
Gürkan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Sarayiçi’nden taşınmasının talep edilmesinin de başka bir konu olduğunu söyleyerek; “Burasının taşınması da bir başka husus. İbrahim Ay büyüğüm de söyledi; bu asla olabilecek bir şey değil. Her şey yerinde ağırdır. Kırkpınar’ın gelenekselliği sadece güreş değil, onu geleneksel yapan, UNESCO’ya girmesini sağlayan yeridir de. Böyle bir şey olabilir mi? 1930’da Ulu Önder Atatürk Edirne’yi ziyaret ettiğinde belediye meclisi karar alıyor ve Has Bahçe dediğimiz 500 dönümlük o alanı, Atatürk’e hediye ediyorlar. Atatürk kabul ediyor, Ankara’ya gidiyor ve birkaç ay sonra belediye başkanı ve meclis üyeleri, teşekkür için Atatürk’ü ziyarete gidiyorlar. Ziyarette Atatürk tapuyu kendilerine iade ediyor ve ‘Edirne halkına armağanımdır’ diyor. Orada hesap başka; ‘Kırkpınar’ı oradan taşırsak burasını da saray alanına ilave ederiz.’ Geçmişte sarayın has bahçesi ama sizin bahçeniz değil, Edirne’nin bahçesidir. O yüzden Edirnelilerden başka kimsenin, orasını alma hakkına sahip değildir, cüretini de gösteremez” ifadelerine yer verdi.
Batıekspres
- Reşat Nuri Erol Yazdı: Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-2 - Mayıs 17, 2025
- Okur Mektupları: Belediye Başkanı Gereğini Yapıp Bu Şahsın Ağalığını İptal Etmelidir! - Mayıs 17, 2025
- M. Ali Abakay Yazdı: Bundan Sonra Ne Olacak? - Mayıs 17, 2025