Edirne Belediyesi’nin beton refüj üzerine diktiği palmiyeler tepki çekti

Edirne Belediyesi’nin beton refüj üzerine diktiği palmiyeler tepki çekti
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, kent merkezindeki refüjlere beton zeminler üzerine dikilen ve doğaya uyumsuzluğu ile dikkat çeken 4 metrelik palmiyeler sebebiyle belediyeye sert tepki gösterdi. Dernek Başkanı Ayten Eren, hem maliyet hem de iklim koşulları açısından bu uygulamanın kamu yararına uygun olmadığını söyleyerek belediyeyi şeffaf olmaya davet etti.
“EDİRNE HALKI BETON İÇİN ŞAŞIRIRKEN, KENTİN DOĞASIYLA ALAKASI OLMAYAN PALMİYE AĞACI DİKİLDİ”
Kentte su tasarrufu için kuru peyzaj çalışmasıyla tepkilerin odağı olan belediyenin, şimdi de bu refüjlere palmiye ağacı dikmesine anlam veremediklerini belirten Başkan Ayten Eren, “Son günlerde Edirne merkezdeki birçok refüj önce beton dökülerek ihtiyaç ötesi yükseklik ve genişlikte yeniden dizayn edildi. Edirne halkı şaşkınlıkla yapılanları anlamaya çalışırken, ardından bu beton alanlara çukurlar açılarak kentin doğasıyla, kültürüyle, tarihi dokusuyla alakası olmayan 4 metreye varan palmiye ağaçlarının dikildiğini gördük. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, bu uygulamanın hem bilimsel hem de kamusal yarar açısından ciddi şekilde sorgulanması gerektiğini kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” dedi.

“REFÜJLERE DİKİLEN PALMİYE KIŞIN ÖZEL BAKIM GEREK, BU DA EK MASRAFTIR”
Refüjlere dikilen tropikal bir tür olan palmiyelerin kış şartlarında ciddi zararlar göreceğini, bunun da bakım için maliyet oluşturacağının altını çizen Eren, “Edirne’nin iklimi sert kışlar ve sıcak yazlarla tanımlanan bir geçiş iklimidir. Oysa palmiyeler, subtropikal ve tropikal bölgelerde yetişen, dona ve soğuğa karşı hassas türlerdir. -5°C’nin altındaki sıcaklıklarda ciddi zarar görmeleri muhtemeldir. Bu nedenle, refüjlerdeki palmiyelerin yaşama şansı oldukça düşüktür ve kışın don olaylarına karşı özel koruma ve bakım gerektirecektir. Bu da ek masraf ve emek demektir” diye konuştu.
“SİZE GÖRE GÖSTERİŞLİ, BİZE GÖRE GÖRGÜSÜZLÜK ÖRNEĞİ BU UYGULAMA NEDEN TERCİH SEBEBİ?”
Belediye yönetimini yapılan bu harcamalar konusunda hesap vermeye ve bilimsel verilerle uyumlu kararlar almaya davet ettiklerini kaydeden Ayten Eren, “Kamuoyu adına soruyoruz: Bu palmiyeler hangi bütçeyle, hangi firmadan ve kaçar liraya satın alınmıştır? Dikim ve nakliye masrafları dahil toplam maliyeti ne kadardır? Bu karar hangi bilimsel ya da peyzaj esaslarına göre alınmıştır? Başkan ve Belediye meclisi olarak bu kararı da mı oybirliğiyle aldınız? Kuru peyzaj, betonlaştırma ve iklime uygun olmayan türlerle yapılan size göre “gösterişli” bizlere göre görgüsüzlük örneği bu işlevsiz ve maliyetli uygulamalar neden tercih sebebidir? Belediye yönetimini en azından bu konuda şeffaf olmaya, harcanan kamu kaynaklarının hesabını vermeye ve bilimsel verilerle uyumlu kararlar almaya davet ediyoruz” diye ifade etti.
edirnegazetesi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.