İsa Kılıç Yazdı: Derinlikli Düşünce İhtiyacı

Dost’ca….
Derinlikli Düşünce İhtiyacı
       Eskiden çocuklar, köylerde kendilerine eğlence çıkarabilmek için bir eşek bulur ve kuyruğuna teneke bağlayarak salarlardı. Eşek koştuğu müddetçe teneke ses çıkarır ve eşek huysuzlanarak daha çok koşardı. Bu sevimsiz eğlenceye bir kısım insanlar gülerken ses ve hareket çıkmazı, merhamet sahibi basiretli birisinin müdahalesine kadar devam ederdi. Burada eşek ile eşekliğin farkını ortaya koymadan geçemeyeceğim.
Bir şeyin temelini kavramadan sonuçlardan yola çıkarak öngörülerde bulunmak hep yanıltıcıdır. Düşünce dünyasında yüz-bin-iki bin yıl önceki eserleri okumak bana daha doyurucu gelir. Çünkü içerisinde yaşadığımız çağ bu dönemde üretilen bilgilerle şekillenmiştir.Ve beşer, kültür ve birikimsiz olarak ele alındığında  binlerce yıl önceki canlıdan daha farklı değildir. Bugün ki insana şekil veren de, içinde yaşadığı  zaman değil, geçmişte edindiği yanlış-doğru bilgi ve elde ettiği kültürdür. Zaman insanı bir yere taşımaz. Sadece insana, isabet ettiğinde üstüne koyacağı, etmediğinde ziyan edeceği yapma-etme imkanı verir.
Günümüz insanının zihnen ileri derecede meşgul olmasına karşın, derinlikli düşünceden bu kadar uzak hatta derinlikli yaklaşımlara mesafeli olmasının elbette bir açıklaması vardır. Gel gelelim iddiası olan toplumların bu açmazları çözme zorunlulukları da vardır. Bir çok gazete, dergi ve bir fikri olanların düşüncelerini beyan etme fırsatı sunan sosyal medya var. Garibdir ki, okunacak bir şey bulmakta zorlanmaktayız. Aşırı bir sığlık almış başını gitmektedir. Bir yandan gelişmiş söz sahibi bir ülke, refah içinde yaşayan insanlar olmak isterken diğer yandan sürü özellikleri izhar eden bir toplum olarak bu hedefleri elde edebilir miyiz? Zenginliğin, refahın, bilginin birilerinin bağışlayarak elde edilebilecek bir şey olmadığını fark etmek zorunyız. Peki, bu düğümü nasıl çözeceğiz?

        Nerede nasıl düşünmemiz, hangi durumda ne yapmamız gerektiğine ilişkin bir metot geliştirmeden bu problemi aşamayız. Bir abimiz, niçin gündeme ilişkin yorum yapmıyorsun diye sordu? Bu haklı bir soru idi. Gündem benim en bizar olduğum konulardan birisidir. Çünkü; gündemi tayin edenler, bizi eğilmemiz gereken asıl konulardan mahrum etmek için uğraşanlardır. Gündem; maalesef, modern devletlerin çevirdiği dolapları fark  etmemesi yönünde  halkına çelme taktığı enstrümanlardır. Gün geçmesin ki, herkesin ilgisini çekecek merak, öfke, heyecana tabi bir olay meydana gelmesin! Corona, Gazze, ukrayna-rusya savaşı israil-iran savaşı,  yolsuzluklar, pahalılık ve buraya sığmayacak niceleri….!.

       Meşgul edilen bu kadar konu arasında derinlikli düşünceyi  nasıl yakalayacağız? Yalnızlaşmış, erdemli yaşamanın yolunu kendi iç dünyasına kapanarak bulmayı tercih etmiş, kayda değer şeyler söyleyen insanların sözlerini  fark edip, ne zaman gerçek gündeme taşıyacağız? Maalesef, birileri hala eşeğin kuyruğuna teneke bağlayıp bizi seyretmekle meşgul etmekte çok kararlı ve başarılı! Kimse kusura bakmasın ama onların planları ancak ‘eşeklik’ etmekten vazgeçerek bozulabilir. 

Aklı selim ömrünüz olsun…..dost. 
Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.