Ezgi Akgül Yazdı: Artık bu ülkede liyakat meselesini bir şekilde konuşmanın vakti gelmedi mi hâlâ ya?

Artık bu ülkede liyakat meselesini bir şekilde konuşmanın vakti gelmedi mi hâlâ ya?

“Liyakat” Arapçadan gelir ve “Layık olma” demektir. Yani bir görevi, bir makamı, bir sorumluluğu taşıyabilecek ehliyete, bilgiye, karaktere sahip olmak. Yani boş yere orada olmamak. Yani torpille, sadakatle, şunun bunun adamı olarak değil; orada çünkü en iyi o olduğu için bulunmak.

Mağarada boğulan asker ciğerlerinden değil, bu ülkenin aklına reva görülen cehaletten boğuldu tam da bu yüzden. Okullarda yitirdiğimiz potansiyel, öğrencilerin zekâ eksikliğinden falan değil, eğitim sistemimizin körleştirilmiş bakışından heba oldu yıllarca. Sahte ilaçtan ölen hasta kimyasallardan değil, bu ülkenin denetim mekanizmasına sızan rüşvet kültüründen hayatını kaybetti işin gerçeğinde.

Orman yangınına müdahale eden kişi, arazöz kullanmayı sadece kağıt üzerinde öğrenmişse, planlama birimlerinde torpille oturanlar bölge risk analizini hiç okumadıysa… sonu hep aynı oluyor: Tabutlar. Bayraklara sarılı ölümler. “Bir daha olmasın” diyerek başlayan ama hiçbir zaman değişmeyen manşetler. Bir mühendis, deprem hesaplarını sadece minimum standartlara göre yapmışsa; müteahhit, malzeme kalitesinden tasarruf etmeyi karlılık olarak görüyorsa; denetçiler kolayca rüşvetle ikna olabiliyorsa “Denetimler sıkılaştırılacak” diyerek başlayan ama ilk depreme kadar unutulan sözleri duymaya devam ediyoruz.

Örnekler tarihimiz kadar çok.

Devlet dediğin yapı, işini bilen insanların omzunda yükselir. Hakkıyla öğrenmiş, hakkıyla yetişmiş ve yerini hak ederek doldurmuş insanların eliyle işler.

Artık oturup itiraf edelim kendimize.

Liyakatsizliğin ahlaksızlığın bir sonucu olduğunu konuşalım. Kendi oğlumuz, kendi kızımız, kendi akrabamız liyakati olmadan bir işe yerleşince “bizim iş görülsün de” mantığını bırakmadığımız sürece aynı acıları aynı çürümeyi yaşamaya devam edeceğimizi oturup konuşalım.

Siyaseti inşa eden toplum. Yani sen ben o.

Bu bir medeniyet tercihi, bir kültür savaşıdır. Hangi kültürü seçeceğiz? Ehliyetin mi, ehvenin mi? Oturup bu cevabı beraber arasak mı artık ya?

Ölüyoruz da çünkü…

Kaynak: Ezgi Akgül

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.