“Ot Biçme ve İlaçlama Doğaya, Canlılara Zararlı”
“Ot Biçme ve İlaçlama Doğaya, Canlılara Zararlı”
Edirne’de Çevre Gönüllüleri Derneği ve Edirne Kent Konseyi öncülüğünde Mahalle ve Köy Muhtarlarıyla birlikte “Yeşil Alan ve Parklarda Ot Biçme ve İlaçlama Konusundaki Yanlışlarımız” konulu toplantı düzenlendi. İlaçlamanın ve ot biçmenin doğaya ve canlılara verdiği zararlar ele alındı.
Edirne’de, Atatürk Kültür Merkezi Küçük Salon’da “Yeşil alan ve parklarda ot biçme ve ilaçlama konusundaki yanlışlarımız” konulu toplantı düzenlendi. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Edirne Kent Konseyi Çevre Kentleşme Grubu’nun ortaklaşa düzenlediği toplantının ilk katılımcıları Edirne köy ve mahalle muhtarları oldu.
“ÖNCE ZARAR VERME”
Toplantıda ilk olarak konuşan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Hipokrat’ın ilk aforizmasının çevreyi korumaya ve yaşatmaya da uyarlanmasına değinerek; “Çevre meselesinde Edirne Belediyesi’nin öğreneceği şeyleri bugün burada öğreneceğiz ve bizim ilgili birimlerimize aktaracağız. Bu toplantıyı planlarken kendime dönüp baktım. Hekimlikte Hipokrat’ın bize birinci aforizması, ‘Primum non nocere’dir (Önce zarar verme.) Bu insan için de böyle, doğa için de böyledir. Hipokrat bize, ‘bir hekim olarak hastaya önce zarar verme’ diyor. Bu dünyada yaşayan insanların doğa ile savaşı bitmiyor. Ortak akılı iyiliğe doğru yönlendireceğiz.
“ZİRAİ İLAÇLAR SORGUSUZ SATILIYOR”
Toplantının düzenleyicilerinden olan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, zirai ilaçların herhangi bir tarla veya çiftçilik ruhsatı olmadan kontrolsüzce satıldığını belirterek “Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Edirne Kent Konseyi Çevre Kentleşme Grubuyla birlikte hazırladığımız bu çalışmada ilk olarak muhtarlarımızı çağırmayı uygun gördük. Aslında bu konu kentteki bütün kurumları ilgilendiren bir konu. Muhtarlarımızın bu konuya yaklaşımları, doğrularımız, yanlışlarımız nelerdir? Buradan çıkacak sonuçlarla bu yolda çalışmaya devam edeceğiz. Bu ot biçme ve ilaç meselesi aslında bütün dünyada yasaklarla, düzenlemelerle halledilmiş bir konu. Ama ülkemizde ucu açık bir konu. Ülkemizde Tarım Bakanlığı ilaç şirketlerinin ürünlerinin satışı konusunda bir yasaklama, sınırlama getirmiyor. Yasaklanmış ilaçlar listesini yayınlıyor ama arkasını takip etmiyor. Bir ilaç satan yere gidildiğinde rahatlıkla bir ilaçtan 3 kutu alabiliyorsunuz. Tarla ruhsatı, çiftçilik ruhsatı sorulmadan alınabiliyor. Sonuçta bir zehir kontrolsüzce alınıyor. Bizler de dernekler, kent konseyleri olarak bunun farkındayız. Biz Edirne Çevre Gönüllüleri adına bu konuyu üstlenmek istiyoruz. Ot biçerek, ilaçlayarak arıların ve böceklerin yuvalarını yıktığımızın farkındayız” diye konuştu,
Batıekspres
- Selimiye Minareleri Gölgesinde Yepyeni Bir Mekân: Selimiye Arasta Kafe - Mayıs 8, 2025
- “Ot Biçme ve İlaçlama Doğaya, Canlılara Zararlı” - Mayıs 8, 2025
- Çığla; “İçme Suyunda Edirne Bölgesi Sıkıntıda” - Mayıs 8, 2025