Yoldaş; “Çakmak Barajı 40 Yıldır Bitmeyen Masal”

Yoldaş; “Çakmak Barajı 40 Yıldır Bitmeyen Masal”
CHP Meriç İl Genel Meclisi Üyesi Niyazi Yoldaş, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun, Edirne’deki kuraklık tehdidinin tarımsal faaliyetlere etkisini azaltmak amacıyla alınan önlemler hakkındaki raporunun görüşüldüğü sırada söz alarak Çakmak Barajı’nı hatırlattı. Yoldaş, projenin yıllardır tamamlanmadığını söylerken; “Çakmak Barajı 40 yıldır bitmeyen masal, sonu gelmeyen masal” dedi.
Edirne İl Genel Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantılarının sonuncusunu bugün gerçekleştirdi. Toplantıda, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun, Edirne’deki kuraklık tehdidinin tarımsal faaliyetlere etkisini azaltmak amacıyla alınan önlemler hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Remzi Subaş tarafından sunulan raporda, Edirne Valisi Yunus Sezer başkanlığında yapılan Tarım Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısında alınan kararlar açıklandı.

KURAKLIĞA KARŞI ALINAN 13 KARARI AÇIKLADI
Subaş, toplantıda alınan kararları açıklarken; “Sulu tarım yapılan ürünlerin, özellikle çeltik ekiminden önce üreticilerin karşılaştığı ve karşılaşabileceği sorunları çözmek, ileriye dönük planlar oluşturmak ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla içinde üretici birliklerinin, sulama birliklerinin, ziraat odalarının, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların yer aldığı üst ve alt komisyonun oluşturulmasını, bu komisyonda her türlü talep ve önerilerin değerlendirilmesi. Mevcut yetiştiriciliği ön planda olan buğday, arpa, yulaf ve endüstri bitkilerinden olan ayçiçeği ve kanola gibi bitkilerin kurağa dayanıklı, kısa boylu ancak verimi yüksek çeşitlerinin yöreye adapte edilmesi çalışmalarının Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce yapılması. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından elde edilen kurağa dayanıklı tohumların çiftçilere tanıtılması amacıyla, çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışması yapılarak tarla günleri düzenlenmesi. Kuraklıkla uzun yılları kapsayacak şekilde mücadele yapılabilmesi için tarım dışı alanlarda da ağaçlandırma çalışmalarının hızlandırılması. Münavebede baklagil ve yem bitkileri ekiliş oranlarının artırılması. Tarımsal kuraklık, su kullanımı, basınçlı sulama sistemleri konularında çiftçilerin bilgilendirilmesi ve eğitim yayım çalışmalarının İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde yapılması. Kuraklığın daha büyük olduğu bölgelerde su tüketimi daha az olan ürünlerin üretimde yer alması. Toprak organik maddesinin artırılmasına yönelik çalışmaların yaygınlaştırılması. Tarım sigortası ve desteklerin yaygınlaştırılması ve bu konuda üreticilerin bilinçlendirilmesi çalışmalarının İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde yürütülmesi. Sulama suyu, basınçlı sulama sistemleri kullanılarak ve su kanalları kapalı sistem olacak şekilde çiftçiye ulaştırılması konusunda ilgili kurumlarca çalışmalar yapılması. Sulamada meyve bahçeleri gibi sabit tesislere öncelik verilmesi, gece sulaması yapılmasının sağlanması. Sulama kooperatiflerinin suyu etkin, düzgün kullanabilmesi ve su verimliliğinin artırabilmesi için gerekli yapısal düzenlemelerin yapılması. DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nce tarımsal sulama yapılan ve mevcut durum itibari ile yeterli seviyede doluluk oranında bulunmayan depolama tesislerinden faydalanan çiftçilerin, su eksikliğinden zarar görmelerini önlemek ve tarımsal üretimde üreticilerin ürün planlamasını yapabilmesi amacı ile yerel yöneticiler ve çiftçilere gerekli bilgilendirmeler yapması. Meriç nehri, ilimiz açısından oldukça önemli bir su kaynağı olup, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nce Meriç nehrinin tarımsal sulamada etkin kullanımı konusunda proje ve araştırmaların yapılması kararlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

ÇAKMAK BARAJI PROJESİNİ HATIRLATTI
Subaş’ın sunumunun ardından konuyla ilgili söz alan CHP Meriç İl Genel Meclisi Üyesi Niyazi Yoldaş, Çakmak Barajı projesinin yıllardır tamamlanmadığını belirterek; “Çakmak Barajı 40 senedir bitmeyen masal, sonu gelmeyen masal. Tünellerimizi, köprülerimizi 2 senede yapıyoruz. Böyle olmaz ki. Bu proje ekonomiye de katkı verecek. Sürekli Bulgaristan’dan ne kadar su gelecek diye bekliyoruz” dedi. Yoldaş’ın yanı sıra toplantıda konuyla ilgili birçok meclis üyesi söz alarak suyun önemine ve yapılması gerekenlere dikkat çektiler.
Batıekspres

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.