Selçuk Temelatan Yazdı: Hünkâr Mahfili veya Mahfili Hümayun
MAHFİL: HÜNKAR MAHFİLİ =MAHFİL-İ HÜMAYUN
Aslında İslâm dininin özüne ters düşen ve gerek Asr-ı saâdet’te gerekse ilk üç halife zamanında görülmemiş ve uygulanmamıştır.
Osmanlı mimarisi terminolojisinde “hünkâr mahfili” veya “mahfil-i hümâyûn” olarak adlandırılan bu birimler padişahların cuma ve bayram namazlarını, ayrıca kandil gecelerinde yatsı namazlarını bulundukları şehirde selâtin camilerinden birinde eda etmeleri söz konusu olduğundan daha ziyade Osmanlı başşehirlerindeki camilerde görülmekte
*
İslâm mâbedlerinde halifelerin, hükümdarların veya bu iki niteliği şahsında birleştiren devlet başkanlarının maiyetleriyle birlikte namaz kılmasına tahsis edilen birimler maksûre veya mahfil olarak adlandırılmıştır. Aslında İslâm dininin özüne ters düşen ve gerek Asr-ı saâdet’te gerekse ilk üç halifenin zamanında görülmeyen bu uygulamanın ikinci halife Hz. Ömer’in camide şehid edilmesi üzerine emîrü’l-mü’minînin hayatını güvenlik altına almak için başlatıldığı, ilk defa üçüncü halife Hz. Osman’ın Medine’deki Mescid-i Nebevî’de maksûre olarak adlandırılan, zemini yükseltilmiş ve çevresi kuşatılmış bir mahalde namaz kılmayı âdet edindiği bilinmektedir.
*
Dört halife döneminin sona ermesi ve Emevîler’in saltanat kurumunu ihdas ederek hilâfetle birleştirmeleriyle iyice güçlenen bu gelenek, Emevîler’in ardından İslâm dünyasında hâkimiyet kuran diğer hânedanlarca da devam ettirilmiştir.
*
Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı.İslam Ansiklopedisi.Cilt 27. s.331,332,333
Müellif: M. BAHA TANMAN
- Süleyman Karagülle Yazdı: İslamda Miras Hukuku - Mayıs 17, 2025
- Edirne Merkez Tayakadın Camii İnşaatı Hızla İlerliyor - Mayıs 17, 2025
- ‘Her Şey Bir “Fatiha” İçin!’ - Mayıs 17, 2025