Paneli terk eden Ağa’ya tepki

Paneli terk eden Ağa’ya tepki
Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar, “Yağlı Güreş ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Gelenekselliğin Korunması ve Sorumluluğu” panelini Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü’nün terk etmesine tepki gösterdi.
Bilar, “Panele katılım sayısının sınırlı olması, toplantının niteliğini ve içeriğini gölgelememelidir. Nitekim Sayın Ağa’nın, katılımcıların niteliğine yönelik ifadeleri, toplantıya katılan değerli bilim insanlarını ve izleyicileri derinden üzmüştür. Ayrıca, toplantı arasında herhangi bir bilgilendirme ya da izin isteme nezaketi göstermeksizin salonu terk etmesi de toplantı ciddiyeti açısından uygun görülmemiştir” dedi.

Bilar, Ağa Özünlü’nün panelde ağa kıyafeti de giymemesini de eleştirerek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası’nın geleneklere uygun kıyafet giymesi gerektiğini aktardı.
“Derin bir üzüntüyle karşılanmıştır”
Bilar, şunları söyledi:
“Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği tarafından düzenlenen “Yağlı Güreş ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Gelenekselliğin Korunması ve Sorumluluğu” başlıklı Panel ile ilgili çalışmalar yaklaşık 4 ay önce başlatılmış paydaşlar Trakya Üniversitesi Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Kırkpınar Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı panelist olarak davet edilmiş ve konu başlıkları dahi belirlenmiştir. Ayrıca konu ile ilgili federasyon ve birlik başkanlıklarıyla birlikte, 664. ve bir önceki Kırkpınar Ağasına katılımları, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Edirne Belediye Başkanlığı ve Edirne Valiliğine de konu ile ilgili işbirliği yazıları yazılmıştır. Panel Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde programa katılımı kabul eden panelistlerin katılımıyla Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Küçük Salonu’nda gerçekleştirilmiştir. Panelde, geleneksel sporlarımızın en köklülerinden biri olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin kültürel miras niteliği, korunması ve gelecek kuşaklara aktarımı, konu ile ilgili farkındalık oluşturularak Kırkpınar Kültürü Bilinci’nin oluşturulması konuları, alanında uzman akademisyenler ve kültür insanları tarafından kapsamlı biçimde ele alınmıştır. Ancak bazı yanlış anlaşılmaların önüne geçmek adına kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur. Paneli kamuoyuna taşıyarak katkı sunan tüm basın mensuplarına teşekkür ederiz. Ancak bazı haber başlıklarının, Kırkpınar’ın yüzyıllara dayanan marka değeri ve kültürel önemini göz ardı edecek şekilde kurgulanması, derin bir üzüntüyle karşılanmıştır. Zira söz konusu panelin temel amacı da tam olarak bu noktada şekillenmiştir: Kırkpınar’ın geleneksel kimliğini korumak, sorumluluk bilinciyle bu değerli mirasa sahip çıkmak.
“İzleyicileri derinden üzmüştür”
Panelin açılış bölümünde konuşma yapan 664. Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali Ağası’nın ağalık kıyafeti, projeleri ve toplantıya katılanların niteliğine yönelik değerlendirmeleri, tepki çekmiştir. Aslında Kırkpınar Ağasının sorumluluğu, görev ve yetkileri ‘Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Talimatı’nın 10 ve 11. Maddelerinde açıkça belirtilmekte olup ağa kıyafeti de Madde:11/b de yazmaktadır. (Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası geleneklere uygun kıyafet giyer.) Sayın Ağa, yaptığı konuşmada bu toplantıda konuşma yapacağını bilmediğini ifade etmiştir. Oysa kendisine, özel olarak yazılmış bir davet mektubu gönderilmiş, özel kalemi aracılığıyla toplantının saati ve içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Ayrıca, katılım sağlaması hâlinde açılış bölümünde 15-20 dakikalık bir konuşma süresi ayrıldığı da açıkça iletilmiştir. Konuşma sonrası da kendisine bu durum ayrıca iletilmiştir. Tüm bu bilgilendirmelere rağmen, toplantının içeriğine dair peşin hükümlü değerlendirmelerde bulunulması, üzüntüyle karşılanmıştır. Katılım sayısının sınırlı olması, toplantının niteliğini ve içeriğini gölgelememelidir. Nitekim Sayın Ağa’nın, katılımcıların niteliğine yönelik ifadeleri, toplantıya katılan değerli bilim insanlarını ve izleyicileri derinden üzmüştür. Ayrıca, toplantı arasında herhangi bir bilgilendirme ya da izin isteme nezaketi göstermeksizin salonu terk etmesi de toplantı ciddiyeti açısından uygun görülmemiştir.
“Tüm paydaşların ortak sorumluluğudur”
Kırkpınar’ın kültürel değeri, yalnızca bugüne değil; geçmişe ve geleceğe ait ortak bir mirastır. Bu mirasın korunması, geliştirilmesi ve doğru biçimde temsil edilmesi tüm paydaşların ortak sorumluluğudur. Bu bilinçle hareket edilmesini önemle vurguluyoruz.Toplantıya ev sahipliği yapan Edirne Belediye Başkanı Sayın Filiz Gencan Akın başta olmak üzere işbirliğiyle yürütülmesini sağlayan tüm kurum ve kuruluş yöneticilerine teşekkür ediyorum. Toplantı Panelistleri; Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, değerli bilim insanı Prof.Dr.Özbay Güven ile Trakya Üniversitesi’nin değerli öğretim üyeleri Prof.Dr.Emel Gönenç Güler, Doç.Dr.Ebru Zümrüt Boyacıoğlu, Dr.Öğr.Üyesi Elvin Dinler Kısaçtutan ile Öğr.Gör.Dr.Yaşagül Ekinci Danışan’a minnettarım. Panelin kamuoyuna duyurulması noktasında çaba harcayan tüm basın emekçilerine de teşekkür ediyorum.”
Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.