Reşat Nuri Erol Yazdı: Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-6
Sistem arayışı; Süleyman Karagülle-Adil Düzen-6
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim…
“Ahmet Bülbül de Süleyman Karagülle’nin ismini minnetle andığı şahsiyetlerden birisidir. Onun özellikle kuruluş safhasındaki gayretlerini Süleyman Karagülle’nin şu yazısından izlemek mümkün. Böyle bir şahsiyeti bu yazıda anmadan edemedim.
Kooperatifin muhasebesi deyince Prof. Dr. Hira Karagülle’yi anmadan olmaz. Bütün sistemi bilgisayara aktararak işleri ne kadar kolaylaştırdığını biliyoruz. Tabii bu işleri yaparken Akevler felsefesini kavramak ve ona inanmak işin ön şartı. Hira Karagülle bu bakımdan en başta gelen isimlerden biri. Biz ayrıca Hira Karagülle ile aynı Fakülte ve Bölüm çatısı altında da mesai ortaklığı yaptığımız için onun ne kadar derin bir anlayışa sahip olduğunu ben herkesten çok daha iyi biliyorum.
Gelelim Reşat Nuri Erol’a. Allah herkese onun gibi bir refik nasip etsin. En başından beri Süleyman Karagülle’nin en yakın halkası içinde oldu. TEK YOL Dergisi’ndeki gayretleri onu pek çok alanda ilklerin içine soktu. Askerlik dönemi ve 12 Eylül sonrası Suudi Arabistan’daki üniversitede Arapça öğrenme maksatlı ayrılığını saymazsak sürekli olarak Akevler bünyesindeki çalışmalarda hep en ön safta oldu. Bu vasfını elan devam ettiriyor. O’nun da kuruluşuna öncülük ettiği Akyol Neşriyat ve Matbaacılık’ta bizim müşterek çalışmalarımız da oldu. Hem yazıları gözden geçirme hem de matbaada işçilik olarak müşterek işler yaptık. Benim öğrencilik döneminde biraz matbaa mürettipliği ama daha çok entertip makinalarında dizgicilik yapmışlığım vardı. Akevler’in matbaasında çok yazı dizdim ben. Daha sonra Mehmet Çakır yönetimindeki dönemde de bu dizgi işine devam ettim. Hatta bir ara doktora çalışmalarımın tıkandığı hissine kapıldım ve acaba bıraksam mı bu akademik hayatı, matbaacılığa mı başlasam diye düşündüğüm dönemler oldu. Neyse ki tıkanıklığı aştım ve akademik hayata devam ettim.
Reşat Nuri Erol’u şimdilerde Yalova’daki kooperatiflerde, İslam Medeniyeti Vakfı çalışmalarında ve Millî Gazete’deki günlük yazılarında izlemeye devam ediyoruz.
Doç. Dr. Süleyman Akdemir’le ben hemen hemen aynı dönemlerde asistanlığa başladık. Süleyman Akdemir hukukçu vasfıyla Akevler’e önemli katkılar yaptı. Doktora tezi “Ceza Hukukunda Mağdurun Korunması” başlığını taşıyordu, tezini Akevler’de edindiği yeni anlayış etrafında oluşturmuş ve kabul ettirmişti. Akevler Özdemir Çelik Döküm davaları sırasında en ağır yükü çekenlerden biri oldu ama bana göre onun asıl katkısı Adil Düzen İnsanlık Anayasası adlı çalışmada ortaya çıktı. Zaten daha önce de Yeni Anayasaya Geçiş Önerisi adı altında Süleyman Karagülle ile yaptıkları kitap çalışması vardı.
Prof. Dr. Arif Ersoy, Akevler’in bilge kişisi idi. Dünyayı ve Türkiye’yi özellikle idari mekanizma yönünden iyi tanıyordu. Bütün çalışmalarda yol gösterici vasfını hiç kaybetmedi. Akevler külliyatı içinde adı çok geçmese de yapılan her çalışmada onun alın ve beyin teri olduğunu biliyoruz. Bir ara sanırım bir yıl kadar Çin’de bir üniversitede bulundu. 1994 seçimlerinde Çorum Belediye Başkanlığı için kendisine gelen teklifi arkadaşlarla istişare etti. Ben karşı çıktım, Akevler ve üniversitedeki çalışmalarının daha önemli olduğunu söyledim. Neticede aday oldu ve kazandı. Beş yıl Başkanlık yaptı Çorum’da (1994-1999, 1999-2002 yılları arasında görev yapmıştır). Bürokrasiyle boğuşmaktan ideallerini gerçekleştirmeye ne kadar fırsat buldu, bilmiyorum. Onunla da vefatından bir iki ay kadar evvel internet üzerinden yapılan bir toplantıda beraber olmuştuk. Ani vefatı herkesi çok üzdü. Allah rahmet eylesin…
Elbette Süleyman Karagülle’nin yanında dönem dönem değişik arkadaşlar da bulundu. Mesela Prof. Dr. Osman Eskicioğlu, doktora çalışmalarında Akevler’de ortaya konan tezlerin teorik temelleriyle uğraşmıştı bildiğim kadarıyla. Karagülle de Eskicioğlu’nu hep hayırla anmıştır. Osman Eskicioğlu da vefat etti. Allah rahmet eylesin.
Bunların hepsini saymak zor.”
(Devamı var; bu vesileyle 24 Mart 2021’de vefat eden Süleyman Karagülle ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan başta olmak üzere diğer hocalarımızı da anmış oluyoruz…)
Kaynak: Reşat Nuri Erol
- TÜ’nde Edirne Gülü Hasat Etkinliği Düzenlendi - Mayıs 22, 2025
- Venedik değil, Edirne İpsala Ovası: Havadan görüntülendi - Mayıs 22, 2025
- Edirne Eski Kırkpınar Ağalarından Terminal İşletmecisiMustafa Altunhan’dan Alkışlanacak Hizmet Teşebbüsü - Mayıs 22, 2025