Ali Süzen Yazdı: Bir Ömür Harcamak Binbir Emekle: ‘Şehir Araştırmaları Merkezi’ ve M. Ali Abakay

Bir Ömür Harcamak Binbir Emekle: ‘Şehir Araştırmaları Merkezi’ ve M. Ali Abakay
Kıt kanaat geçinen tek maaşlı ama adanmış bir adam…
Her insan demeyelim ama insan olan insanın mutlaka bir ideali vardır, olmalı da…
Mehmet Ali Abakay’ın ideali; “Şehir ve Medeniyet”…
Ona göre medeniyet, bir şehirleşmedir. Yani başka bir deyişle medenilik, kültür ancak ve ancak şehir ile şehirleşme ile vücut bulur.
Öyleyse şehir demek, medeniyet ve kültür demektir ve her şehir medeniyetten izler taşır. Bize düşense bu izlerin yok edilmesinin önüne geçmektir.
Zaten, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselâm da şehirlerde oturmayı tavsiye etmiyor mu?
İşte, Abakay ömr’ü hayatını bu gayeye vakfetmiş değerli bir araştırmacı, yazardır.
81 il ve 100 Dünya Şehrine ait bilgiler içeren kitapların oluşturduğu bir ‘Şehir Araştırmaları Merkezi’ kurmak için canhıraş bir şekilde çalışmış çabalamıştır.
Doğum sancıları bir hayli uzun süren bu çalışmalar tabii ki, Abakay’ı çok yormuştur.
Yormuştur ama yıldıramamıştır…
Önüne çıkan her engeli sabırla aşmasını bilmiştir.
Nihayet, hemen her gün yeni bir haberle, gelişmeyle karşımıza çıkmaktadır.
İşte yine böyle bir paylaşımı:

“Şehir Araştırmaları Merkezi
Çabamız İnsanlık ve Medeniyet Eksenli

İki- üç günlük dünya, nihayetinde insanın yaşadığı hayat.

Geride bir eser bırakmak lazım, ismin unutulmaması için.

Ardımızdan hayırla yâddedilmek için kalıcılık önemli.

Malın da mülkün de yalan olduğunu biliyoruz, bilmekteyiz.

ŞEHİR ARAŞTIRMALARI MERKEZİ ‘ni insanlık ve medeniyet eksenli kurduk, şehirler üzerinden.

Her gün, bir uğraştır kitaplar arasında gezinti bizim için.

Dergiler ap ayrı bir dünya.

Belki elle dizilmiş kimi gazetelerin arşivini beş- altı kere okumuşluğumuz var, bıkmadan- usanmadan. Nihayetinde aynı gazete ve aynı haber.

Fotoğraf albümleri, geçmişe yolculuktur, bizim için.

Yerinde oturarak yüzü aşkın seyyâhın eserini okumak, başka ülkelere seyahatin öbür adıdır.

Tarih kaynaklarında savaşlar eksik olmaz, olması mümkün değil, bugün olduğu gibi. Lanetle anılanlar var, rahmetle hatırlananlar.

Şehir Araştırmaları Merkezi’nde bulunmanın ruha verdiği iç huzur, bizi farklılaştırıyor, bu yaşta.

Belki sıcaklığı üzerinde ekmeğin arasına bırakılan bir-iki dilim peynir, birkaç zeytinle yapılan kahvaltıda koyulaşan sohbete eşlik eden demli çay, acı kahve…

Her daîm merkez büromuzda sohbet eksik olmayacak, kültür- sanat- edebiyat yönünden.

Binlerce hazır kitap arasında mutlaka merak edilen bir yazarın eseri vardır, dikkâtinizi çekecek.

Elli- altmış-yetmiş yıl öncesinden daha yaşlı dergilerde kalan güzel yazılarla şiirlerle sohbete başlama.

Cızırtılarla dinlenen birkaç plâk ya da kaset…

Şehir Araştırmaları Merkezi’nde gün yirmi dört saat, bizim için can sıkıntısı doğurmadı.

Her yolu düşeni, kitaplarla tanıştırmak isteriz.

Bekliyoruz!…”
Peki, Kimdir Mehmet Ali Abakay?
Mehmet Ali Abakay
Mehmet Ali Abakay
Şair
Yazar
Araştırmacı
Doğum
1965
Diyarbakır, Türkiye
Eğitim
Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Araştırmacı – yazar, şair. 1965, Çınar / Diyarbakır doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Çınar‘da tamamladıktan sonra, 1986 yılında Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak ilk görev yeri olan Malatya’da çalışma hayatına başladı. 1991’den itibaren öğretmen ve idareci olarak Diyarbakır’da görevini sürdürdü. Türkiye Yazarlar Birliği üyesi ve TYB Diyarbakır Şubesi kurucu üyesidir.

1982 yılından itibaren Diyarbakır’ı eksen alan edebî, kültürel, tarihî konularda yazıları; Yeni Yurt, Güneydoğu Mesaj, Yeni Asya, Diyarbakır Olay, Yeni Devir, Halkpel, Çınar Şafak, Güneydoğu Güncel, Öz Diyarbakır, Güneydoğu Mesaj, Güneydoğu Ekspres gazeteleri ile Borsa 21, Yedi İklim, Türk Edebiyatı, Diyarbakır Kültür ve Sanat Bülteni, Sesimiz, Eylül, Diyarbakır Vizyon, Diyar Life, Yedi İklim, Her Anlam Bir Değirmen, Güldamlası, Uçurtma, Sanat ve Edebiyatta Yaratım, Irmak, Abarra, Diyarbakır ve Yaşam, İstanbul Bir Nokta, Çevre ve İnsan, Uçurtma, Yunusça, Krizantem, Edebiyat ve Sanatta Yaratım, Güldamlası, Öğretmen gibi bir çok yerel ve ulusal dergide yer aldı. Güneydoğu Ekspres gazetesinde günlük yazılar yazdı. 2013’te yayımlanan Değirmen Dergisi Diyarbakır Özel Sayısı’nın editörlüğünü yaptı. www.diyarbekirim.com, www.edebiyatdostlari.com, www.tyb.org.tr, www.medyairnik.com sitelerinde de düzenli olarak yazılar yayımladı.

Daha çok Diyarbakır eksenli kültürel, tarihî ve edebî alanda çalışmalar içinde bulundu. başarılı çalışmalarından dolayı çeşitli kuruluşlardan takdir ve teşekkür belgeleriyle ödüllendirilmiş, 1982 yılında yapılan Erzurum Atatürk Üniversitesi Üniversitelerarası Şiir Yarışmasında mansiyon almıştır.

Diyarbakır yerel kanallarından TV 21, Memleketim TV ile Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’nin yerel televizyonlarda yayımlanan “Tüketici Hakları” programını hazırlayıp sundu. TRT ve Söz TV olmak üzere diğer televizyon programlarına Diyarbakır’ı konu alan çalışmaları dolayısıyla katıldı. TRT’nin iki belgesel çalışmasına katkıda bulundu.

Yazarın Hattat Hamid, Cahit Sıtkı, Ali Emirî, Sezai Karakoç, Ahmed Arif olmak üzere yazdığı-yayınlanmamış otuzun üzerinde kitabı bulunmakla beraber, yayınlanmış makale sayısı Diyarbakır eksenli tarih, kültür ve sanat alanında iki binin üzerindedir. “Şehir Araştırmaları Merkezi” adı altında Diyarbakır’ı ve yüzlerce şehir hakkında bilgi fotoğrafları içine alan Uluslararası bir kültür merkezi oluşumunu gerçekleştirmek isteyen Abakay, sadece Diyarbakır konulu 50.000 fotoğraf karesi çekmiş, ilçelerle birlikte Diyarbakır’la ilgili yayınlanan eserler, gazeteler, dergilerle oldukça zengin dokumanı bir araya getirmiştir. 2000’de “Ulu Beden Bilgi Erişim Hizmetleri” adıyla kurduğu Diyarbakır’ın İlk Özel Kütüphanesi’nin devamı olarak gördüğü Şehir Araştırmaları Merkezi, idealini gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

Birçok etkinliğe katılarak Diyarbakır’ı konulu birçok konferans veren Mehmet Ali Abakay, 2000 ve 2004 Yılında Diyarbakır Valiliğinin İl Yıllığı Hazırlama Komisyonu başkanlığı ve diğer komisyon üyeliklerinde bulundu. Diyarbakır konulu birçok sempozyuma ve bilimsel toplantıya katılarak bildiriler sunmuş olan Abakay, evli ve dört çocuk babasıdır.

ESERLERİ:

Diyarbakır Folklorundan Kesitler Celal Güzelses – Diyarbakır Halk Musıkîsi Üzerine İnceleme (2 kitap bir arada, 1995), Hani ve Taşlar Tanıktır (ortak kitap, 2005), Diyarbakır Eğitim Tarihi (Mehmet Şimşek ile, 2005).

KAYNAKÇA: Yedi İklim dergisi (Kasım-Aralık 1994), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (3. cilt, 1997, s. 514), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (1. cilt, s., 2006) – Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014).
Bu biyoğrafi, biyoğrafya.com’dan alınmıştır.
Kaynak: Ali Süzen

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.