Develi; “Türk Dillerini 180-200 Milyon Kişi Konuşuyor”
Develi; “Türk Dillerini 180-200 Milyon Kişi Konuşuyor”
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi, TÜ’de düzenlenen konferansta Türk dillerinin 180 ile 200 milyon arasında kişi tarafından konuşulduğunu söyledi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından Türk Dil Bayramı’nın 748’inci yılını kutlamak amacıyla düzenlenen konferansta İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi, “Bir Dünya Dili Olma Yolunda Türkçenin Ufukları” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“TÜRK DİLİ, GELECEĞİN DİLİ OLMAYA ADAY”
Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, açılış konuşmasında, Türk Dil Bayramı’nın 748’inci yılını kutlamak amacıyla konferansı düzenlediklerini söyledi. Doğan, Türk dilinin, zengin yapısıyla geleceğin dili olmaya aday olduğunu belirterek; “Türk dili yaşarsa Türk milleti yaşar” dedi.
“KARAYCA YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ DİLLERDEN”
Doğan’ın konuşmasının ardından konferansta sunum yapan Develi, Türk Dil Bayramı’nı kutladı. Dünya üzerinde 7 bin civarında dil konuşulduğunun söylendiğini belirten Develi, Türk dillerinin 180 ile 200 milyon arasında kişi tarafından konuşulduğunu söyledi. Develi, Türk dilleri arasında bazılarının Türkiye Türkçesi ile anlaşılabileceğini, bazılarının ise anlaşılamayacağını örneklendirirken; Türkçenin bir kolu olan Karayca’nın yok olmaya yüz tutmuş dillerden biri olduğunu ifade etti.
“IRAK’TAKİ TÜRKMENCE TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLERDEN”
Tehlike altında olan dillere de örneklerle dikkat çeken Develi, Irak’ta konuşulan Türkçenin (Türkmence) bu kategoride olduğunu söyledi. Develi, Irak’taki Türkçenin yalnızca aile içinde ve evde konuşulduğunu belirtti. Türkçenin canlı bir dil olduğunu ve eğitim dili fonksiyonu olduğunu ve yaygın iletişimi olduğu söyleyen Develi, Türkçenin milli bir niteliği taşıdığını da ifade etti.
“GÜNÜMÜZDE EN YAYGIN DÜNYA DİLİ İNGİLİZCE”
Günümüzde en yaygın konuşulan dünya dilinin İngilizce olduğunu belirten Develi, dünyaya hükmeden siyasi gücün İngilizce konuştuğuna dikkat çekti. Develi, Türkiye’de Türkçeyi birinci dil olarak kullanan kişi sayısının, toplam nüfus sayısı ile eşdeğer olduğunu söyleyerek, Türkçenin toplumun dili olduğunu söyledi. Türkiye Türkçesinin, Suriye, Kıbrıs, İran, Azerbaycan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Avrupa’da yaşayan Türklerin yaşadıkları yerlerde anlaşılabildiğini söyleyerek; “Biz bu coğrafyada anlaşılabiliyoruz” dedi. Türkçenin uluslararası niteliğinin henüz olmadığını belirten Develi, uluslararası bir dil olması için özellikle bilim, eğitim ve diplomasi alanlarında kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Haber Merkezi
- Yusuf Umutlu Yazdı: Neden İbadet Ediyoruz?.. - Temmuz 7, 2025
- Reşat Nuri Erol Yazdı: Erbakan; “İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye”-15 - Temmuz 7, 2025
- Ali Erkan Kavaklı Yazdı: Başhekim ve Dilenci - Temmuz 6, 2025