Edirne’de Tarihe Saygısızlık: Sura Beton Döküldü!

Edirne’de Tarihe Saygısızlık: Sura Beton Döküldü!
Roma İmparatoru Hadrianus dönemine tarihlenen Edirne surlarının üzerine dökülen beton, tepkilerin ardından kaldırıldı. Ancak uzmanlar, hem betonlama hem de sökme işleminin hatalı ve denetimsiz yapıldığını belirtiyor.
Aydınlık Gazetesi’nden Doğukan Şahin’in haberine göre Edirne’nin ilk yerleşim dönemlerinden kaldığı düşünülen ve büyük arkeolojik değere sahip olan sur duvarlarında yapılan müdahale tartışmalara yol açtı.
Surların üzerine geçtiğimiz günlerde beton döküldü. Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından söz konusu beton kaldırıldı, ancak işlemin uzman görüşü alınmadan yapıldığı ortaya çıktı.
Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. Engin Beksaç, hem yapılan müdahaleye hem de uygulama sürecine sert tepki gösterdi.
Roma İmparatoru Hadrianus’un Edirne’yi kurduğu döneme tarihlenen bu tarihi yapının korunması gerektiğini belirten Beksaç, yapılan işlemlerin bilimsel ve hukuki temelden uzak olduğunu söyledi
‘Usulsüzlük zincirine bir halka daha eklendi’

Prof. Dr. Beksaç, yapılan uygulamanın restorasyon ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayarak, “Betonun dökülmesi başlı başına büyük bir yanlışken, ardından gelen söküm işlemi de aynı şekilde usulsüzdür.
Surların özgün yapısına zarar verildi. Edirne’de Tarihe Saygısızlık: Sura Beton Döküldü! Üstelik söküm esnasında da bilimsel denetim yapılmamış, bu da yeni bir tahribata neden olmuştur” dedi.
Tarihi duvarın altına örülen uydurma ek yapıların hala yerinde olduğunu belirten Beksaç, bu işlemlerin de uzman denetiminden geçmediğine dikkat çekti. “Daha önce nasıl keyfi bir uygulama yapıldıysa, şimdi de aynı şekilde plansızca müdahale edilmiş. Tarihi yapı iki kez zarar gördü” ifadelerini kullandı.
Edirne’de denetim eksikliği

Prof. Dr. Beksaç, kentte yürütülen restorasyon çalışmalarının büyük bölümünün sorunlu olduğunu belirterek, “Edirne’de uzmanlık gerektiren yapıların restorasyonu ne yazık ki alanında yeterliliği olmayan kişilerce yürütülüyor.
Bu işlemler için kurulması gereken uzmanlar komisyonu şehirde bulunmuyor. Dolayısıyla tarihi miras korunmak yerine bilinçsizce tahrip ediliyor” diye konuştu.

‘Makedon Kulesi’nin kaderi de aynı olabilir’

Edirne’nin Bizans dönemine ait en önemli askeri yapılarından biri olan Makedon Kulesi’nin de benzer tehditlerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Beksaç, bu yapının da uzman olmayan kişilere emanet edildiğini vurguladı. “Bizans mimarisi hakkında bilgi sahibi olmayan kişilerin bu tür yapılarda söz sahibi olması büyük bir hata. Edirne’nin tarihsel siluetini oluşturan yapılar böylece kalıcı olarak zarar görebilir” dedi.
Beksaç, Osmanlı dönemine ait yapılar üzerine uzmanlaşmış kişilerce yürütülen restorasyonların, Roma ve Bizans eserlerinde ciddi eksiklikler doğurduğunu belirterek bu konuda akademik bilgiye sahip, nitelikli uzmanların devreye alınması gerektiğini söyledi.
Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.