Reşat Nuri Erol Yazdı: Srebrenitsa’da Sırp, Gazze’de Siyonist Yahudi-2

Srebrenitsa’da Sırp, Gazze’de Siyonist Yahudi-2
Önceki yazıyla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam…
Geçen yüzyılın sonunda önce memleketlerim Bosna’da (Annem Bosnalı), sonra Kosova’da (ben Kosova’da doğdum) sürdürülen ‘Sırp Soykırımı’ düşünüldüğünde; 11 Temmuz 1995 tarihindeki ‘Srebrenitsa Soykırımı’ akla gelmekte… Günümüzde ‘Sırp Soykırımı’ örnek alınırcasına iki yıldan beri Gazze’deki ‘Siyonist Yahudi Soykırımı’ her gün vahşice sürmekte… Önce Irak’ta, sonra Suriye’de süren ‘soykırımlar’ da unutulmamalı; bundan önceki ‘İsrail-İran savaşı, asıl hedef Türkiye’ yazılarımla (17 yazı) birlikte…
Ayhan Demir’in 9 Temmuz 2025 tarihinde yazdıkları ile devam edelim…
“Bosna Hersek’te, 1992-95 yılları arasındaki savaşta, Sırp, Hırvat ve Karadağlılar eliyle işlenen insanlık dışı suçları, hepimiz biliyoruz.
Bosna Hersek’teki insanlık dışı suçların en trajik sahneleri, hiç kuşkusuz, 11 Temmuz 1995’de Srebrenitsa’da yaşandı.
Sırp Çetnikler, Srebrenitsa’da, en az 8 bin 372 Boşnak sivili şehit ettiler.
Bu şehitlerin binden fazlasına, halen ulaşılamadı.
Sürekli yeni toplu mezarlara ulaşılıyor. Bu sebeple, Srebrenitsa Soykırımı, kapanmayan bir yaradır.
Örneğin, Behiya Rotiç, annesi Fata Bektiç’in cenazesini tam 30 yıl sonra, bu 11 Temmuz’da toprağa verebilecek.
Ancak önemli bir noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyorum.
Boşnaklar, ilk kez değil, tarih boyunca birçok kez sürgüne, fiziki ve kültürel soykırıma uğradılar.
İlk soykırım, 1683-1689 yılları arasında, Osmanlı Devleti ve Avusturya İmparatorluğu arasındaki Viyana Savaşı esnasında ve sonrasında meydana geldi.
İkinci soykırım, 1711 yılı Ortodoks Noeli arifesinde, Karadağ’daki Müslüman Boşnaklara karşı girişilen ‘devşirme operasyonu’ esnasında yaşandı.
Üçüncü soykırım, 1804-20 yılları arasında, Birinci ve İkinci Sırp Ayaklanmaları neticesinde Sırbistan’daki Müslümanlara yönelik etnik temizlik girişimidir.
Dördüncü soykırım, Sırbistan’ın otonomi elde etmesinin ardından, 1830-1867 yılları arasında Ujitse, Şabats ve Belgrad’da yaşayan Müslümanların sürgün edilmeleri esnasında meydana geldi.
Beşinci soykırım, 1878 Berlin Antlaşması neticesinde Osmanlı’dan ayrılan Karadağ ve sınırlarını genişleten Sırbistan’ın, Müslümanlara ait kültürel ve kutsal yapıları yok etmeleri esnasında yaşandı.
Altıncı soykırım, Avusturya-Macaristan’ın Bosna Hersek’i işgalı sonrasında Boşnakların Sancak, Kosova ve Makedonya’ya göç etmeye zorlanması esnasında yaşandı.
Yedinci soykırım, 1912-1913 yılları arasında Plav-Gusinye bölgesindeki, Müslümanları zorla Hıristiyanlaştırma girişimi esnasında; bin civarında Sancaklı Boşnak Müslümanın idam edilmesiyle yaşandı.
Sekizinci soykırım, 1919 yılında yine aynı bölgenin, önde gelen Boşnaklarından 450’sinin idam edilmesiyle yaşandı.
Dokuzuncu soykırım, Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı’nın kurulduğu 1918’den, 1941’deki çöküşüne kadar devam süreçte yaşandı. Örneğin, 7 Kasım 1924’te Biyelo Polye’nin Şahoviçi köyündeki 600 Sancaklı Boşnak Müslüman şehit edildi.
Onuncu soykırım, 1941-45 yılları arasında, İkinci Dünya Savaşı esnasında meydana geldi. Birçoğu Sırp Çetnikler eliyle, 106 bin Boşnak şehit edildi.
On birinci soykırım, 1992-95 yılları arasında Sırp, Hırvat ve Karadağlıların saldırganlıkları esnasında büyük ölçüde Drina Nehri kıyısında ve ilaveten Krayna, Sanski Most, Foça, Çayniça, Han Piyesak, Rogatitsa, Brautunats, Biyelyina ve Srebrenitsa’da yaşandı.”
(Devamı var…)
Kaynak: Reşat Nuri Erol

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.