Selçuk Temelatan Yazdı: Bugünkü Paylaşımımda Dört Kişi Var
Bu günkü paylaşımımda dört kişi var.
– Sultan Abdülaziz
– Hüseyin Avni Paşa
– Çerkez Hasan
– Zevş Burak Gazi bey
Silivri ilçesi Alipaşa kariyesi(köyü).
Not= Alipaşa kariyesi günümüzde Silivri’nin bir mahallesi ve ben orada oturmaktayım.
***
Şimdi bu şahısların ve yerlerin arasındaki bağlantıyı incelersek;
1- KİMDİR ZEVŞ BURAK ZADE GAZİ ISMAİL BEY?
Bugün Rusya Federasyonu sınırlarında kalan, Karadeniz’in doğu sahillerindeki Soçi şehrinin kadim sakinleri Ubıkh halkının soylularından Zevş adlı aileye mensuptur. 1859 yılında, Çerkes Meclisi tarafından diplomatik görev verilerek İstanbul’a gönderilen elçilik heyetinin başkanıdır.
1864 sonrasında Çerkesya bağımsızlık savaşının yenilgiyle neticeleneceğini kesinleşmesi üzerine İsmail Bey, ailesi ve maiyetiyle birlikte İstanbul’a geldi. Silivri yakınlarındaki [Alipaşa] köyüne iskan olundular. Kızı Neş’erek Sultan Abdülaziz’le evlenmiş, oğlu Hasan Bey de [Çerkes Hasan] önce Bahriye İdadisine[(Deniz Lisesi)]ne, ardından Harbiye’ye [Harp okulu]’na girmiştir. Padişah tarafından İsmail Bey’e İstilabı Amire [Saray Atları] müdürlüğü görevi verilmişti.
İsmail Bey bir süre bu görevde bulunduktan sonra kısa bir süre Büyükçekmece kaymakamlığı yaptı ve ardından köyüne, Alipaşaya çekildi İsmail Bey’e verilen topraklar bu günkü Silivri Cezaevini içine almaktadır. İsmail Zevş-Barakay’ın bilinen 3 çocuğu vardı, en büyükleri Nesteren Hanım’dı ve 1849 yılında doğmuştu. Ortanca evladı Hasan Bey’di ve en küçük oğlu da 1851 doğumlu olan Osman Bey’di. Bu sırada İsmail Bey’in kızı Nesteren Hanım Saraya girerek 1868 yılında Sultan Abdülaziz’le evlendi. Osmanlı Saray adetine göre Nesteren Hanım’a yeni bir isim verildi ve adı Neşerek oldu. Bazı kaynaklarda ismi Nesrin olarakta geçmektedir.
***
– Müddet-i ömrünü gaza ve cihada vakfedip, Çerkezistan’ın
– Düşman eline geçtiği zaman kabail-i Çerakesenin
– Hicretleri esbabı istihsale sarf-ı mikdar eylemiş
– Ve taallükati için Alipaşa kariyesini [Köyünü]
– Teşkile ve Büyük Çekmece kaymakamlığında
– Hüsnü memuriyete muvaffak olmuş olan
– Istabl-i Amire payelülerinden Ubıkh
– Kabilesi ümerasından Zevş Burak
– Zade Gazi Ismail Bey’in ve civarında
– Medfun harem ve evlad ü akrabaları
– Ervahı için rızaen lillahil Fatiha
– Sene-i.1292 – 1875/76
***
2- Çerkez Hasan
Abdülazîz Han’ın katlinde mühim rol oynayan Hüseyin Avni Paşa’yı öldüren subay. 1850 senesinde Silivri’de doğdu. Babası İsmâil Bey, Rus mezâliminden dolayı Kuzey Kafkasya’dan Anadolu’ya yerleşmiş bir Çerkes beyi idi. Çerkes Hasan 1864’de kendisinden bir yaş küçük olan kardeşi Osman Beyle birlikte bahriye idadisine girdi ve okulun kara kısmına geçerek teğmen oldu. Aynı zamanda ablası Neşerek (Nesrin) kadınefendi sultan Abdülazîz’in zevcesi idi.
***
3- Hüseyin Avni Paşa
30 Mayıs 1876 günü Abdülazîz Han, bir kaç insafsız ve safdil devlet adamının şahsî çıkarları uğruna tahttan indirildi. Bunların başında; “Kinim dînimdir” diyen Hüseyin Avni Paşa bulunuyordu. Sultan Abdülazîz Han’ın ölümü üzerine ise, şok geçirerek 11 Haziran günü vefât etmişti. Hüseyin Avni Paşa, hal’den sonra Çerkes Hasan’ın İstanbul’da birinci orduda bulunmasını tehlikeli görerek, kolağası (kıdemli yüzbaşı) rütbesiyle onu merkezi Bağdâd olan altıncı orduya tâyin etti. Ancak Hasan Bey gelişen olaylar üzerine Bağdâd’a gitmeyi reddetti.
Çerkes Hasan akşam olunca, önce Hüseyin Avni Paşa’nın Kuzguncuk’daki konağına gitti. Hizmetçilerinden onun Midhat Paşa’nın konağında olduğunu öğrenince geri döndü. Abdülazîz Han’ı şehîd ettiren paşalar, başarılarının zevki içinde bâzı devlet mes’elelerini görüşmek üzere 15 Haziran gecesi Midhat Paşa’nın Bâyezîd’deki konağında toplanmışlardı. Konakta, sadrâzam Rüşdü Paşa, serasker Hüseyin Avni Paşa, hâriciye nâzırı Reşid Paşa, bahriye nâzırı Kayserili Ahmed Paşa, Cevdet Paşa, Şerif Hüseyin Paşa, mâliye nâzırı Yûsuf Paşa, Halet Paşa ve Müşir Rızâ Paşa bulunuyordu.
Bu paşalardan Hüseyin Avni Paşa, Reşit Paşa ile birlikte kol ağası Şükrü beyi öldürdü, Kayserili Ahmet Paşa yaralı,
Mithat paşa ve Hamlet Paşa sağ, Ahmet Paşa yaralı.
Kaynak: Selçuk Temelatan
- Edirne Belediyesi’nden Elektronik Atık Geri Dönüşümüne Önemli Katkı - Nisan 29, 2025
- Aysel Bulut Yazdı: Siyonist Lobinin İmamoğlu Çırpınışı - Nisan 29, 2025
- TÜ Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğrencilerinden Meriç’te Açık Laboratuvar Etkinliği - Nisan 29, 2025