Şener Mengene Yazdı: Güçlü Türkiye İçin Stratejik Öneriler
GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK ÖNERİLER
Türkiye’nin küresel güç olabilmesi; Milli Güç, Akıllı Güç ve Yumuşak Güç unsurlarına sahip olması ve bunları etkili kullanması ile gerçekleşebilir. Bunu gerçekleştirmek için ekonomik ,silah, siber, nükleer güç, enerji, teknoloji, sanayi, ilaç, gıda, coğrafi, tarihi ve nitelikli insan gücü, diplomasi, jeopolitik ve stratejik üstünlüklerini daha etkili kullanmalıdır. Türkiye bölgesel güçten küresel güce dönüşebilmesi için öncelikle kanayan yaramız olan terör, faiz ve enerjide dışa bağımlılık ile oluşan cari açık gibi kronik sorunlardan acilen kurtulmalıdır. Bu can alıcı gerçeği asla gözardı etmeyelim. Güçlü Türkiye; bilgili, sağlıklı ve imanlı, inançlı birey, mutlu aile, üreten ekonomi ve helal ticaret, güçlü ordu, ahlaklı nesil ve Kur’an ve Sünneti ölçü alan bir hayat nizamı ile olur. Ülkemiz yaklaşık olarak yılda 100 milyar dolara yakın faiz borcu ödemektedir. Enerjide dışa bağımlılık 80 milyar doların üzerindedir. Buna birde terör ve cari açık sorunu eklenmekte, ülkemizin bütün kaynaklarını tüketmektedir. Faiz ve borca dayalı para sisteminden, üretime dayalı faizsiz ekonomi sistemine geçmeliyiz. Dünyada yaşanan konjonktürel ekonomik ve siyasi krizlere rağmen en kısa zamanda güçlü bir şekilde çıkabiliriz. Bu olumsuzluklara rağmen yurtiçi ve yurtdışında da yoğun bir terörle mücadele sürdürülüyor. Türkiye’nin çözemeyeceği hiçbir sorunu yoktur, yeter ki doğru adımlar zamanında atılsın ve doğru ekiplerle uygulansın. Önerilerimizi kısaca bilgilerinize sunuyoruz:
EĞİTİM-ÖĞRETİM-MAARİF
Önce eğitim sistemi düzeltilmeli, Finlandiya eğitim modeline benzer şekilde biz de kendi kültürümüz ve geleneklerimize uygun yeniden yapılmalıdır. Rasathane, Medrese ve Enderun, Nizamiye Medresesi gibi çok başarılı eğitim kurumlarına sahiptik. Üniversitelerimiz Hindistan’ın yaptığı gibi bilişim ve yeni teknolojik gelişmelere göre yapılandırılmalıdır. ABD ve AB Üniversiteleri farklı ülkelerde temsilcilik açıyor. Üniversitelerimiz farklı illerde ve ülkelerde eğitim merkezi açabilmeli ve dünya ile rekabete çıkmalıdır. Öğrencilere öncelikle kul hakkı, helal kazanç ve güzel ahlak öğretilmelidir.
RİBA FAİZ GİDERLERİ-CARİ AÇIK
Türkiye yılda 100 milyar dolara yakın faiz gideri olan ve ekomomide cari açıkla dışa bağımlı bir ülke olmaktan kurtulmalı. Bunun için; Faizsiz Finansal Ekonomik Sisteme geçilmelidir. Sermaye tabana yayılarak, üretimi, ihracatı ve ticareti geliştirecek şekilde uygulanmalıdır. Merhum Başbakan Erbakan Hoca Adil Düzen ve Havuz Sistemi, Denk Bütçe ile güzel bir başarı ortaya koydu, revize edilerek yeniden uygulanmalıdır. Kooperatifler, Şirketler ve Holdingler üzerinden faizsiz bir ekonomik model geliştirilmelidir. Medine İslam Ortak Pazarı ve Ahi Evran’i Veli’nin kurduğu Ahilik Teşkilatı asrımıza göre yeniden dizayn edilerek uygulanmalıdır.
ADİL GELİR DAĞILIMI-VERGİ SİSTEMİ
Vergi’nin gelir dağılımına göre adaletli olarak toplanmalı ve sosyal adaleti sağlayacak bir sistem oluşturulmalıdır. Kotra, yat tekneleri, mücevherat ve pırlanta ürünleri ve taksi plakaları gibi çok sayıda emtia ve hizmet adil olarak vergilendirilmelidir.
ECZACILIK-TIP-SAĞLIK
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Sağlık Kuruluşları konsersium olarak ortak çalışma yaparak tıbbi araştırmalar yaparak, tıbbi laboratuvar ve tıbbi enstitüler kurarak ilaç, aşı, salgın ve kronik hastalıklara karşı araştırma ve geliştirmeler artırılmalıdır. Yurtdışından alınan ve yüksek fiyatlı ilaçlara öncelik verilmelidir. Sağlık Enstitüleri Başkanlığın da yerli aşılar üretilmeye devam edilmeli.Vitamin ve takviye satın alın
SPOR-GENÇLİK-AİLE
Genç nüfus olarak önemli bir potansiyele sahibiz, bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Yeteneklere göre küçük yaşlardan itibaren spor seçmeleri yapılmalı ve kabiliyetlere göre spor branşlarına yönlendirme yapılmalıdır. Profesyonel ve amatör sporlarda gerileme yaşıyoruz. Lisanslı sporcu sayımız az. 2002’den beri Futbolda Dünya kupalarına katılamıyoruz. Teknik gelişmelere göre spor dallarını yeniden yapılandırmalıyız.
İCAT-MARKA-PATENT OLUŞTURMAK
Ülkemizi dünyada tanıtacak en az on marka oluşturmalıyız. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmaması büyük bir eksikliktir. Almanya sanayisi ile, Fransa aynı şekilde, Japonya teknoloji ile, ABD çeşitli ürünlerle bunu yapıyor. Bizim hala böyle bir çalışmamız yok. Bir an önce böyle bir konsept belirlenmeli ve gerekirse devlet desteği sağlanmalı. Bu markalar Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü olmalı. Türkiye’nin vitrini olmalı. Gıda ve tarım ürünleri olabilir, kültürel ve sanatsal ürün olabilir, sanayi ürünü olabilir. Sadece bu madde bile başlı başına çok önemli bir tespittir. Mutlaka yapılmalıdır.
BÖLGE-YAKIN-UZAK ÜLKELERLE TİCARET
Bölge ülkeleri ile ticareti geliştirmeliyiz. Bölgesel işbirliklerini ve ortak pazar projelerini hayata geçirmeliyiz. Öncelikle üretimi artırmalıyız. Her alanda üretim. Tarım, tekstil, gıda, bilim, teknoloji ve sanayide üretim. Komşu ülkelerle ikili ticareti geliştirmeliyiz. Özellikle Orta Asya, Afrika, Kafkas, Balkan, Karadeniz ve Akdeniz
Kaynak: Şener Mengene
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Bazen… - Temmuz 13, 2025
- Zeki Bayraktar Yazdı: Barış Çelişkisi - Temmuz 12, 2025
- Tevfik Yaşar Tekeli Yazdı: Bu cümleye👇👇 çok şiddetle karşı çıkanlar var. Olaylara duygusal bakanlar için iş kolay - Temmuz 12, 2025