İsa Kılıç Yazdı: İnsanın Mutluluk Arayışı

Cuma okuması..

İnsanın Mutluluk Arayış
İki yüz yıl önce insan bugüne göre bazı imkanlardan yoksundu.Yaşadığı mutsuzlukların nedenini bu mahrumiyete bağladı.Soba varken  şömine ile kalorifer varken diğer ısınma araçları ile kim uğraşacaktı? Her  kişinin iki odalı dairede yaşama imkanı varken on kişinin bir odaya tıklım tıklım dolarak uyku uyuduğu yerde insanda huzur mu kalırdı? Kaşık sesinden başının ağrıdığı bir yerde yenilen yemekte karın mı doyardı? Dünyanın dörtte üçünün suyla kaplı olduğu bir yerde duş almak varken kupa ile su dökünerek yıkanma mı olurdu?Suyun keyfini bile çıkaramayacak mı idik?

Modern insan problem olarak gördüğü bu zorlukların hepsini birer birer aştı. Çevresindeki bütün şartları kendi lehine değiştirdi. İnsanın bu minvalde ki çabası hala devam etmektedir. Bunları yapma nedeni daha rahat dolayısıyla daha mutlu yaşamak idi. Rahatlık ve problemlerin çözümünü mutlulukla eşdeğer olarak değerlendirdi.
Fakat sonuç hiç de düşündüğü gibi olmadı. Mutlu olmak için çaba sarfettiği, karşılaştığı her problemin çözümü onu daha da baş edilemez zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Bugün modern insan dünden daha da mutsuz!

Niçin?

Çünkü, ait olduğumuz varlık aleminde ‘’problemsiz yaşama’’ düşüncesi varlığın doğasına sırt çevirmek anlamına gelir. İnsan, problemsizlik gibi saçma bir ortamı sağlamak için değil, mevcut problemleri nasıl yöneteceğini öğrenmek için gayret etmelidir. İnsanın bu nüansı kaçırması kendi tabiatına  yozlaşması sonucunu getirdi. İçini entelektüel züppeliklerin doldurarak güzellemeler yaptığı birey tanımı günümüzde insana yalnızlığı zorunlu bir yaşam haline getirdi.İnsan buna ne kadar tahammül edebilir? Dün, bütün zorluklara rağmen sükun halini koruyan insanın bugün ruh halini stres devraldı. Çünkü dün insan sevincini de, hüznünü de paylaşacak birilerini bulabiliyordu. Bugün modern insan bu açığı psikolog icat ederek kapatmaya çalışıyor. Aslında özüne  ait bütün problemleri suni  metodlarla  çözerek gidermeye çalışıyor. Fakat taşıma suyla değirmen döner mi? Çözüm bellidir. Özünü tanıyıp onunla barışık yaşamak!
Hayırlı cumalar olsun…….dost. 
Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.