İsa Kılıç Yazdı: Pazar Eki… İki Kavram

1-“Gerçeği düşünceleştirmek”. Bu deyim psikolog Karen Horney’e aittir. Şu demektir. Zamanla gerçek yaşantıdan kaybolur, sadece kelimesi yani adı kalır. İnsanlar o kelimeyi ve adı tartışır hatta o kelimeler ve adlar için birbirlerine girerler. Mesela Müslümanlar Tanrı ile Allah kelimesini tartışırlar.  Allah’a Tanrı demek caiz mi değil mi diye günlerce kitap karıştırırlar, iddialarını kanıtlamak için ciddi ciddi ulema ve kitap adı sayarlar.  Bunların hepsi vakit geçirmektir.
2-“Gerçeği hissetmek”. Bu deyim ise Erich Fromm’a aittir. Biraz açıklayayım. Ona göre psikolojik rahatsızlığı olan kimselerin birçoğu gerçeği soyut bir kavram olarak düşünüyor, onu hissetmiyor. Hissetmediği için de hayali bir insan olmuştur.  Ruhsal rahatsızlıklardan kurtulmak için gerçeği tasavvur olmaktan çıkarıp hissetmek lazımdır.  Buna dair bir de örnek verir der ki, bir hastam vardı. Sahiplerine dedim ki onu her gün sabah dışarı çıkarıp yarım saat dolaştıracaksınız. Bir ay sonra bana getirin. Geldiklerinde sordum ne yaptınız. Efendim dediler hava soğuktu dışarı çıkaramadık. Onlara dedim ki, ben zaten o soğuğu hissetsin diye dışarı çıkarmanızı istediydim.
Bir de benim kendi müşahedelerim var. Gençler metafizik şeyler tartışırlar. Tanrı var mı, Tanrı adil mi, kader nedir, biz özgür müyüz vs. Bu kelimelerin hiçbiri onların hayatlarındaki gerçek bir sorunun karşılığı değildir. Zihinsel şeylerdir ve ders çalışmaktan sıkılınca böyle şeylere sarılırlar.  Bir insan açsa, barınacak yeri veya giysisi yoksa bunlar hakkında konuşması gerçeğe dayanan bir konuşma olur. Aksi takdirde boş konuşmadır.
Gerçeği düşünmekle gerçeği hissetmek arasındaki farkı basit bir misalle açıklayayım. Mesela kar, fırtına, yağmur varken dışarıda soğuğu hissedersiniz. Ama sıcak odada gürül gürül yanan alevli sobanın önünde “soğuk” sizin için bir düşüncedir.
Şimdi başa gelelim; Tanrı’dan bahsederken yüzün sararıyor, kalbin çarpıyor, titriyorsan sen onu hissediyorsun ama çay kahve içerken güle eğlene Tanrısal konuları tartışıyor veya evliya kerametlerini anlatarak rahatlıyorsanız bu sizinki bir fantezidir. Gerçeği düşünceleştirmektir.
Dost.

Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya
Latest posts by admin (see all)

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.